Sunday, September 21, 2008

Dah Boleh Memasak!

Last 2 weeks ari tu aku balik JB sempena Asraf balik ke Malaysia selepas sebulan di hantar bekerja di Jepun dan sempena Ramadhan dan juga sempena dah sebulan aku tak balik JB juga jenguk abah aku...aku balik tak bawak balik kereta aku so aku tumpang Elle and her boyfriend, Acong...agak segan la mula2 kan yer la mane la tau kalau kacau daun ke ape...hikhik tapi kesudahannya Acong tidur di belakang dan Elle yang drive sampai JB...then sampai JB tu tak perlula aku nak bercerita kat sini...kang ade yang terkenang peristiwa sadis...ekeke..Thanks Elle sebab tumpangkan aku sampai ke rumah! mwahh!!
~~
Okey, aku sampai JB hari Jumaat tu malam...Asraf sampai JB hari Sabtu waktu subuh. Dia sampai JB terus call aku dan mengingatkan yang malam tu aku akan berbuka di rumahnya bersama2 dengan keluarga dia..agak malu la jugak sebab pagi tu abah tanye,
~~
Abah: Kaklong boleh masak hari ni untuk berbuka?
Aku: Kaklong kena berbuka kat rumah Asraf la hari ni.
Abah: Eee tak malu la...Kaklong tak puasa pergi berbuka rumah orang..
~~
Then aku sengih jer bile abah pun sengih...keh keh...yer memang aku tak puasa time tu but im sure Asraf tak cakap dengan mak dia yang aku tak puasa...hehe
~~
Hari Ahad aku mengajak Sha berbuka bersama dengan Elle sebab Elle balik KL hari Isnin...Cuma aku akan balik pada hari Jumaat naik bas..Then we were planned berbuka puasa di Yew's Cafe di Menara MAA..boleh tahan jugakla makan kat situ sedap! lain kali boleh makan kat situ lagi...aku order ape aku dah tak ingat tapi kalau pergi lagi kompem ingat...hehe

Elle, Sha and me

Asraf, Halim and Acong

Hari Isnin tu aku memang xde buat ape then aku tiba2 rasa nak masak..yeahh aku nak masak masakan kegemaran Asraf iaitu ayam masak merah...aku tanya abah macam mane nak masak, then abah cakap la itu ini, mcm tu mcm ni then, aku buat la macam mane yang abah cakap dan ape yang aku rasa betul..start pukul 6 tau aku start masak...mau tak kelam kabut...nasib baik tume tu kakngah balik cepat sempat aku suruh dia masak nasi...tapi dia membebel la sebab dia balik kerja ingat nak rilek2 jek tengok semua dah ready...ewahh makcik ni, aku nak masak dah cukup baik tau...lepas tu Asraf pun datang dengan bawak sedikit kuih...dia macam tak percaya jer aku yang masak..hehe, aku tanye sayur ape yang dia boleh makan, dia cakap 'sayur bandar' haha...sayur kobis dia kate...So aku masakkan sayur kobis goreng...Asraf memang tak makan sayur dan tak makan ikan...dia hanya akan makan ayam..itu satu yang tak boleh di ubah..aku pernah paksa dia makan sayur kailan ikan masin yang sangat sedap, dia jeling aku...hehe so aku tak pernah paksa dia makan sayur lagi lepas tu..so ayam masak merah aku memang laku malam tu...Asraf dan abah tambah nasi ok!! hehehe abah pun kata OK!


yes, i knew it...tgk dalam gambar pun dah sedap ape ntah lagi memakannye ye tak? hahaha

Hari Selasa abah suruh masak lagi, masak ape ntah tak ingat tapi aku macam malas nak masak..Hari Rabu lak aku teringin nak makan sup ayam so aku tanya abah lagi macam mane nak masak sup ayam plak..ok malas nak citer panjang, aku akhirnya berjaya masak sup ayam yang memang sedap!! hehehe adik lelaki aku yang berbuka kat tempat praktikal dia pun, bile balik rumah tak tahan dengan godaan sup ayam aku so dia makan lagi di rumah...hehehe

sue's chicken soup...hehe

3 comments:

f a w a :) said...

i bru lepas makan sup ayam . haha
serious terliur tgk u masak grgrr
nak nak ayam masak merah
nak rasa nak rasa ;p
btw lawaaaa bckgraun ;)

me only me SUE said...

hehehehe tengkiuuu dear for ur help!!
nak rase i masak ke? hikhik kalo i ade wat open house cam tahun lepas bleh la u datang rase mkn kat umah i eh...mwahh2

f a w a :) said...

heheh welcum :)
mwahmwahh okay okay nti i dtg dgn aceng haha mcm last year plan
last2 i cancel sbb i xknl korg sume lg time tu ekeke
i kan pemalu ahakkks ;p